Co může nastat, když se během svátků přejíme?
Jak si co nejlépe vychutnat sváteční jídlo
Dopřát si velké množství svátečního jídla může mít na tělo negativní dopad. Jak se tělo vypořádává s přebytkem potravy? Jak se vyhnout nepříjemným následkům z přejídání a jak prožít svátky ve zdraví a pohodě?
Svátky jsou za rohem a s nimi i spousta chutného jídla. Rodiny se setkávají a ženy většinou otročí v kuchyni, aby naservírovaly příbuzným a známým ta nejlepší jídla.
Spolupráce mozku a žaludku
Všechno začíná ve chvíli, kdy poprvé ucítíte nebo uvidíte jídlo. Mozek si pamatuje předchozí zkušenosti s konkrétním jídlem nebo ročním obdobím a člověk produkuje sliny. Žaludek začne vylučovat šťávy a začínají pracovat i hormony. Jinými slovy – tělo spustí proces trávení na základě vůně, pohledu nebo pouhé myšlenky na jídlo.
Mozek rovněž dává signály tělu, aby se pustilo do práce. Hladina cukru v krvi se snižuje v důsledku produkce hormonu inzulínu. Signál, který je vyslán tímto poklesem hladiny cukru v krvi, způsobuje, že mozek chce zabránit nedostatku energie, což znamená, že chce začít jíst. Myšlení na jídlo vede k tomu, že chceme jíst co nejdříve.
Výzkumy ukázaly, že mozek může také pomoci s pocitem sytosti. Pokud si budeme myslet, že jídlo bude obzvláště syté, budeme se cítit nasyceni dříve. Pokud se tedy během svátků nechcete přejíst, myslete na to, že všechno to chutné sváteční jídlo bude velmi syté. Oklamete svůj mozek, abyste se cítili dostatečně najedení!
Následky přejídání
- Potravinové kóma
Mnoho lidí uvádí, že se po jídle cítí unavení a po večeři trpí potravinovým kómatem, jinak řečeno, ospalostí nebo únavou, která obvykle vzniká, pokud toho sníme hodně. Není to domněnka, ale fakt. Pocit ospalosti po snězení většího objemu jídla je výsledkem produkce velkého množství inzulínu. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi, což nás může unavit. Je tedy velmi pravděpodobné, že pokud se přejíte, přijde na řadu potravinové kóma.
- Návštěva toalety
Málokdo nemá rád sladké. Vánoce a také oslavy nového roku jsou často spojeny se sladkými dobrotami, které na nás číhají všude, kam se pohneme. Snadno se může stát, že sníme příliš mnoho cukru, což může vést k tomu, že cukr přejde ze žaludku do střev příliš rychle. Cukr se spojí se spoustou tekutin, což může způsobit, že po večeři budeme muset navštívit toaletu.
- Pocit nafouknutí
Pokud máte po večeři nafouklé břicho, je možné, že jste jídlo pořádně nerozžvýkali. To se stává často v případě, že jíte hodně a příliš rychle. Abyste se vyhnuli pocitu nafouknutí, zkuste zpomalit, vychutnejte si jídlo a ujistěte se, že jej dostatečně žvýkáte. „Největším nebezpečím přejídání je rychlé naplnění trávicího systému, hlavně žaludku, který nestíhá rozložit a připravit sousta na trávení ve střevech. Tím se zpomalí transport potravy a jeho trávení v žaludku, ale jelikož přísun zvenčí trvá, žaludek jednoduše přestane rozkládat potravu a posouvá ji nestrávenou do střev. A u svátečních pokrmů se velmi často jedná o nebezpečnou směs sladkých a mastných pokrmů, které se v nerozloženém stavu mohou usazovat na stěny žaludku a střev a způsobovat překážky v transportu. Z toho vyplývají zácpy, bolesti a křeče. Usazování zbytků potravy je ostatně příčinou většiny nemocí trávicího systému,“ říká MUDr. Oto Sova, CSc.
Dalším důvodem nadýmání mohou být nápoje sycené oxidem uhličitým. „Navíc pití chlazených nápojů při konzumaci velkého množství jídla snižuje enzymatickou aktivitu, a tak žaludek nejednou přesune nedostatečně strávenou potravu do střev,“ doplňuje doktor Sova.
Zde mohou pomoci saponiny: „Tyto obtíže v podstatné míře dokážou pozitivně ovlivnit saponiny, přírodní látky z yukky, které snížením povrchového napětí změní vnitřní povrch trávicího traktu na velmi kluzký a přispívají k tomu, že se na něm nemůže nic „uchytit“. DIAMOND YACCA doctor sova® obsahuje steranové saponiny, které působí právě v trávicím systému (kromě toho obsahuje i terpenové saponiny, které napomáhají pročistit cévní, lymfatický a nervový systém). Steranové saponiny přispívají k rozpouštění mikroskopických usazenin ze střevních stěn a jejich vyloučení z organismu,“ říká lékař a vědec MUDr. Oto Sova, CSc.
Lidská populace reaguje na začátek užívání saponinů v případě trávicího traktu dvojím způsobem. Část uživatelů může mít ještě větší zácpu a nadýmání a část může mít průjem – oba stavy jsou však pouze přechodné.
- Pocit nevolnosti
Chutné sváteční jídlo většinou neobsahuje jen mnoho cukru, ale také tuku. Což může způsobit nevolnost, protože trávení tuku zabere tělu více času než trávení jiných složek jídla a celkově zpomaluje tento proces. Může to také znamenat, že žaludek je příliš plný, tělo už nechce jídlo zpracovat a chce jej vypudit.
- Problémy se spánkem
Zmínili jsme potravinové kóma, při kterém se po jídle cítíme unavení. Opakem je ale i možný efekt neklidu, pocit, který nastává v době, kdy se snažíme usnout. Když tělo přijímá hodně cukru (glukózy), může nás to udržovat v bdělém stavu. Proto je třeba dopřát tělu čas na strávení jídla předtím, než si půjdeme lehnout.
Užijte si svátky!
Mějte na paměti uvedené rady, jídla si vychutnávejte, ale hlavně si svátky užijte. Těšte se ze svátečního období, rozhovorů a náklonnosti lidí kolem vás. Snažte se držet vtíravé negativní myšlenky na uzdě a využijte pozitivní emoce a pocity pohody.
DIAMOND YACCA doctor sova®, která napomáhá pročistit celý organismus, si můžete pořídit v objemu 280 tobolek, 140 tobolek nebo DIAMOND YACCA doctor sova® želé 60 kusů.